Kalap-kabát

Egy 130 éves mini szappanopera

Elhagyott kalapot és kabátot talált Füssy András gazda az iváncsai határban 1893-ban, tudosított a Székesfehérvár és vidéke című lap. Füssyt rossz érzés kerítette hatalmába az elhagyott öltözék láttán így azokat az iváncsai községházhoz vitte, ahol az elöljáróság átkutatta a kabát zsebeit. Egy pakli dohány papirosára, ceruzával írt búcsúlevelet találtak benne:

kalapkabat.png

Kedves feleségem Tillinger Juszti

Tisztellek és nagyon sajnálom, hogy veled tovább nem élhetek és azt sem tudhatom, hogy fiu vagy leányod született-e? De ugy gondoltam el magamba, hogy igy vetek véget a sokféle bajnak, mely előbb-utóbb életembe került volna. Isten veled kedves feleségem, Isten veled, Magyar hazám! Dein Pál.

Mint kiderült, az öltözék Dein Pál, iváncsai lakós tulajdona, aki hónapokkal korábban eltűnt a faluból, ahol tudni vélték, hogy Dein az igazságszolgáltatás elől menekül. Az adonyi főszolgabíró rájött, hogy a férfi lopott, rabolt és valószínűleg egy gyilkosságot is elkövetett, ez lehetett az említett „sokféle baj”. Egyesek szerint Dein a Dunába ölte magát végső elkeseredésében, mások viszont újabb szélhámosságot, a hatóság félrevezetését látták a történet magyarázataként, hozzátéve, hogy nehéz elhinni, hogy a 30 éves, életerős fiatalember a Dunába ugrott volna.

Kiegészítés: amit Pál valószínűleg nem tudott meg, az kiderül számunkra az adonyi katolikus születési anyakönyvből: lánya született, Mária, 1893. augusztus 30-án.

deinmaria.png